تغییر سبک زندگی بعد از یک سکته قبلی، بسیار سخت است. بخصوص اگر از الگوی ثابت رفتاری در عرض ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ سال گذشته پیروی کرده باشید. این را کسانی میگویند که چنین تجربهای داشتهاند. وجود برخی عوامل، این تغییر را سادهتر میکند. یکی از این موارد داشتن یک حامی مناسب است، ولی شاید از آن منطقیتر این باشد که تغییرات را قبل از وقوع حادثه ایجاد کنید.
در یک مطالعه، محققین افراد دچار بیماری عروق کرونر را تحت بررسی قراردادند. افراد موفق در جلسات مشاوره کسانی بودند که در تحقق اهداف تغییر سبک زندگی، شامل کاهش وزن، افزایش تحرک و ترک سیگار در عرض یک سال، خوب عمل کرده بودند. در پایان مطالعه موفقترین این افراد کسانی بودند که از سوی شریک زندگیشان پشتیبانی میشدند و بیشترین موفقیت در این رابطه به کاهش وزن تعلق داشت.
شاید بدانید چاقی در بروز کلسترول بالا، پرفشاری خون و دیابت نوع ۲ دخالت دارد که هر سه، فاکتور خطرساز برای بیماریهای قلبی عروقی هستند. با کاهش وزن از طریق رژیم غذایی سالم و تحرک کافی میتوانید از بروز بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
شریک زندگیتان چه کمکی میتواند بکند؟
چالش بزرگ در این رابطه ۳ چیز است: چه بخورم؟ چقدر بخورم و کجا بخورم؟
1. چه بخورم به معنی آن است که روی سفره چه چیزی باید باشد. پاسخ به این سؤال از زمان خرید مواد اولیه برای پخت یک غذای سالم شروع میشود. میتوانید با توافق هم یک لیست برای خرید مواد سالم بنویسید، در این راه هرچقدر جلوی ورود مواد ناسالم به خانه را بگیرید موفقتر عمل کردهاید.
2. چقدر بخورم؟ بسیاری از افراد غذای سالم میخورند ولی آنقدر میخورند که درنهایت موجب تغییری در وزنشان نمیشود. همسرتان در مدیریت بشقاب غذا در هر وعده نقش مهمی بر عهده دارد. به یاد داشته باشید که ۱/۲ بشقابتان را در هر وعده به سبزیهای کمکالری اختصاص دهید. ۱/۴ آن باید از پروتئین بدون چربی پر شود و در ۱/۴ باقیمانده غلات و نشاسته سالم وجود داشته باشد.
3. کجا بخورم؟ قبل از پاندمی کرونا شاید شما هم حداقل یکبار در ماه عادت داشتید که در رستوران یا فست فودیها غذا بخوردید یا غذایتان را خارج از منزل تهیه کنید. هرچند که شیوع کرونا باعث شده افراد غذای خانگی بیشتری مصرف کنند ولی شرایط برای بسیاری از افراد مثلاً کارمندان به گونه دیگری است. غذاهایی که بیرون منزل تهیه میشوند در مقایسه با غذای خانگی دارای چربی اشباعشده بیشتر، نمک و کالری بالاتری هستند. نقش همسران در فراهم کردن غذای سالم خانگی برای محل کار یا انتخاب رستوران سالم بسیار مهم است.
۵ نکته مهم در غذا خوردن
این موارد را فراموش نکنید:
-
- گرسنه نمانید، حذف یک وعده غذایی یا روزهداری باعث میشود که دچار بیشخوری شوید! چشمپوشی از غذاهای فریبنده با شکمگرسنه کار دشواری است.
- هر چه در بشقاب وجود دارد را نخورید! اگر در رستوران هستید، اضافه غذای خود را میتوانید به منزل بیاورید. بهاینترتیب دو بار از آن لذت میبرید!
- ناخنک نزنید، به ندای بدنتان گوش دهید. اگر میگوید سیر هستید به خوردن ادامه ندهید. از پیشخدمت رستوران بخواهید غذای اضافه را از روی میز بردارد یا خودتان این کار را بکنید. هرچه بیشتر بماند بیشتر ناخنک میزنید.
- غذا خوردن مسابقه دادن نیست! ازنظر زمانی بین معده و مغز ۲۰ دقیقه فاصله وجود دارد؛ یعنی اگر سریع غذا بخورید و معدهتان پر شود حدود ۲۰ دقیقه بعد میفهمید که سیرشدهاید! بنابراین، بین لقمهها قاشق و چنگال را زمین بگذارید و بیشتر، از خود غذا و مصاحبت با دیگران لذت ببرید.
- چه کسی مجبورتان میکند که حتماً غذا بخورید؟ اگر میلی به غذا خوردن ندارید میتوانید برای همراهی با جمع، سوپ، پیشغذا یا یک بشقاب سالاد بخورید. این کار به شما آزادی عمل بیشتری میدهد تا خودتان تصمیم بگیرید چه چیزی را چقدر و در چه زمانی بخورید.
تغییر عادتهای قدیمی سخت است ولی با هر گام کوچکی که در هرروز برمیدارید تغییرات بزرگی در زندگی خود ایجاد میکنید. در این راه حمایت و پشتیبانی همسر، شریک زندگی یا یک دوست نقش تعیینکنندهای در موفقیت شما دارد.