از بین ۱۵ میلیون ایرانی مبتلا به فشارخون، تنها ۶۰ درصد آنها از بیماری خود اطلاع دارند و فقط نیمی از این تعداد (یعنی ۴/۵ میلیون نفر) برای کنترل بیماری خود دارو مصرف میکنند.
بیماری فشار خون بیماری خطیری است چون باعث حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی ،نارسایی کلیوی و بسیاری موارد دیگر میشود که با کوتاهی عمر افراد ارتباط مستقیم دارند.
بسیاری از این موارد اجتنابپذیر هستند. فشار خون بالا بیشتر اوقات با تغییر در سبک زندگی و داروهای ارزان قیمت قابل درمان است با این وجود تنها در کمتر از نیمی از افراد تحت کنترل قرار دارد.
آنچه در این مقاله میخوانید
سبک زندگی و فشار خون بالا
متخصصین می گویند فشار خون بالا در ۵۰ تا ۹۰ درصد موارد میتواند با تغییر در سبک زندگی به طور موفقیت آمیز درمان شود.
اگر بیمار فشار خون خفیف و بدون عامل خطرساز داشتهباشد( یعنی دیابت، سیگار، سابقه بیماری قلبی یا سکته مغزی نداشتهباشد) تغییر در سبک زندگی، طی ۳ ماه آغازین بیماری موفقیتآمیز خواهدبود. این تغییر به اندازه تجویز هر داروی ضدفشارخون دیگری تاثیر خواهدداشت.
در مورد بسیاری از بیماران مزیت وابسته نبودن به دارو برای بقیه عمر، محرکی بسیار قوی است و اغلب افراد از کنترلی که بر سلامتی خود دارند خشنود خواهندشد.
اگر دچار پرفشاری خون هستید روی موارد زیر تمرکز کنید:
۱. فعالیت فیزیکی
حتی کمترین حد فعالیت فیزیکی میتواند تفاوت معنیداری با گذشت زمان ایجاد کند. اگر قادر به ورزش نیستید به آهستگی شروع کنید. ۵ تا ۱۰ دقیقه فعالیت مورد علاقه در روز میتواند سرآغازی باشد برای ایجاد عادتهایی که بدان نیاز دارید. به این ترتیب فرصت خواهید داشت تا کمکم به حد ۲/۵ ساعت فعالیت در هفته برسید.
۲. رژیم غذایی سالم
استفاده از محصولات فرآوریشده نظیر غذاهای بستهبندی شده ، دارای قندهای افزودنی و غلات تصفیهشده را متوقف کنید. نظارت بر دریافت نمک بسیار مهم است . این را به خاطر داشتهباشید که بیشتر نمک مصرفی ما از غذاهای فرآوریشده و رستورانها میآیند بنابراین مراقب غذاهای غیرخانگی باشید.
۳. کاهش وزن
حتی ۵ درصد کاهش وزن میتواند فشار خونتان را بهطور موفقیتآمیز پایین بیاورد .۱۰ درصد کاهش وزن بهطور ویژه سایر مشکلات سلامتی نظیر فیبریلاسیون دهلیزی (نوعی اختلال ریتم قلب) را بهبود میبخشد.به کاهش وزن بهعنوان یک پروژه دراز مدت نگاه کنید. قدرت عادتهای خوب را دستکم نگیرید. رژیمهای محدودکننده در کوتاهمدت تاثیر خوبی دارند ولی نتایج آنها بندرت پایدار است.
۴.توقف مصرف الکل
مطالعات جدید نشان میدهند افرادی که بین ۷ تا ۱۳ بار در هفته الکل مینوشند ۵۳ درصد بیشتر دچار مرحله اول فشار خون میشوند و آنهایی که بیش از ۱۴ بار در طول هفته الکل مینوشند بیش از ۶۹ درصد از ریسک فشار خون بالا برخوردار خواهندشد.
۵. توقف مصرف سیگار
ترک سیگار هم بطور نسبی باعث کاهش فشارخون شده و ریسک بیماری قلبی را کاهش میدهد.
علاوه بر این تغییرات در سبک زندگیتان از مصرف دائم داروهای ضدالتهابی نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنید و اگر دچار وقفه تنفسی حین خواب هستید آنرا درمان کنید.
یکی از موارد مسرتبخش زمانی اتفاق میافتد که فرد بدنبال انتخابهای سالمتر در سبک زندگی، داروهای فشارخون خود را کم یا حتی قطع میکند. شما هم اگر دچار پرفشاری خون هستید، این موارد را امتحان کنید.