شاید در حال خوردن کیک تولد خواهرزاده ۶ سالهتان هستید یا شیرینیهایی که یکی از همکاران به مناسبتی آورده است، یا در حال تهیه یک پیتزای آماده خانگی بعد از گذراندن یک روز سختکاری. زندگی پر از موقعیتهایی برای خوردن چیزهایی بیش از توانتان است!
البته افراط در خوردن آنهم یکبار در درازمدت مشکل جدی بهحساب نمیآید. ولی زمانی که روزهای پرخوری تبدیل به هفتهها سپس عادت دائمی میشود، سلامتی شما در معرض خطر قرار میگیرد. چطور میتوانید خودتان را از این انقیاد خارج کنید و تحت کنترل بگیرید؟
شکستن چرخه پرخوری نیازمند تمرکز و تعهد است ولی منافع حاصل از آن ارزشش را دارد. خیلی مهم است که به سلامت، تندرستی و کیفیت زندگیتان بیندیشید.
اغلب افراد در مورد اینکه هنگام پرخوری احساس خوبی ندارند صحبت میکنند: انرژیشان پایین است، در رابطه با افزایش وزن دچار نگرانی میشوند و به خاطر نگرانی از پرخوری، خودشان را از موهبت بودن با دیگران محروم میکنند.
آنچه در این مقاله میخوانید
چرا پرخوری میکنید؟
پرخوری یا خوردن بدون فکر، محرکهای زیادی دارد:
استرس، تفکرات منفی، افسردگی یا حتی وجود غذای موردعلاقه شما میتواند شمارا به خوردن بیشازحد وادار کند. دلیلش هر چه باشد نتیجهاش یکسان است: شما به بدنتان گوش نمیدهید.
بهعبارتدیگر شما به میزان گرسنگیتان توجه نمیکنید یا آن را تشخیص نمیدهید. مغز شما میگوید بیشتر بخور چون غذا خوشمزه است یا شما هنوز سیر نیستید و زمانی که سیر شدید به مسئله سیری توجه ندارید.
آیا میتوانید این چرخه را بشکنید؟
در بسیاری از موارد بله میتوانید.
برای موفق شدن، همیشه بر آن چیزی تمرکز کنید که میخورید و به چگونگی احساسی که در شما ایجاد میکند.
ممکن است مجبور باشید تغییرات دیگری را نیز ایجاد کنید، مثلاً خوردن پشت میز بهجای جلوی تلویزیون، و نخوردن خیلی سریع.
وقتی عادتهای قدیمی را متوقف میکنیم دچار کشمکش داخلی میشویم ولی زمانی که عادت جدیدی در خودمان ایجاد میکنیم، گاهی جایگزینی رفتارها بهطور همزمان سادهتر میشود.
بهکارگیری این ۵ عادت میتواند در جلوگیری از پرخوری به شما کمک کند:
۱. هنگام خوردن بنشینید: زمانی که ایستادهاید یا قدم میزنید راحتتر حواستان پرت میشود.
۲. چند کار را باهم انجام ندهید: بهعنوانمثال از کارکردن پشت میزتان حین خوردن خودداری کنید.
۳. غذایتان را مزهمزه کنید: به طعم، بافت و بوی غذا توجه کنید. فعالانه تصمیم بگیرید که آیا آن غذا را دوست دارید یا صرفاً به خاطر اینکه در دسترستان است آنرا میخورید.
۴. عجله نکنید: بهآرامی غذا را بجوید قاشق و چنگالتان را در بین لقمهها کنار بگذارید. کاهش سرعت خوردن، احتمال پرخوری را کمتر میکند.
۵. حس گرسنگیتان را چک کنید: حین خوردن چند نوبت گرسنگیتان را بهصورت ارادی ارزیابی کنید تا بفهمید چه موقع سیرشدهاید.
بعلاوه اینکه بهاندازه کافی بخوابید و بهاندازه کافی آب بنوشید هردوی اینها کمک میکنند از حمله گرسنگی در امان باشید.
دوباره نادیده گرفتیدش! حالا چه؟
اگر هر از چند گاهی ناپرهیزی میکنید نگران نباشید یکبار پرخوری جلوی پیشرفتتان را نمیگیرد.
اگر بر خودتان سخت میگیرید و از پرخوری دچار احساس بدی میشوید، خودتان را ببخشید. بدانید فرصت دیگری خواهید داشت. فردا روزی دیگر برای شروعی مجدد است.
سعی کنید عادتهایی را شناسایی کنید که باعث انحراف شما از تلاشهایتان میشوند و به آنها اجازه ندهید تا کنترل شمارا به دستگیرند. به خاطر بیاورید که چرا غذا میخورید و بر روی میزان گرسنگی و سیریتان تمرکز کنید.
اگر احساس میکنید که در این قضیه گیرکردهاید یا در کنترل پرخوری ناتوان هستید از دکترتان کمک بخواهید.
اگر مناسبتی داشته باشد با دکتر خانوادگیتان یا با یک روانپزشک مشورت کنید. ممکن است یک بیماری زمینهای وجود داشته باشد.